Zapisz

Chlebek z komosy ryżowej i kaszy jaglanej

Lubisz chleb w każdej postaci? Proponuję Ci przepis na domowy chlebek z komosy ryżowej i kaszy jaglanej, który znakomicie będzie się nadawał na przyrządzone kanapeczki bądź dodatek do różnych past i nie tylko. Wypróbuj, a poznasz niepowtarzalny smak pieczywa.

Oceń przepis
3,56/5
(z 16 ocen)
1625kcal
Zaznacz, aby odhaczyć składniki, które już masz

Chlebek z komosy ryżowej i kaszy jaglanej

Na cały przepis przypada:

1625

kcal

54

białka b

39

tłuszczy t

289

węglowodanów w

Lubisz chleb w każdej postaci? Proponuję Ci przepis na domowy chlebek z komosy ryżowej i kaszy jaglanej, który znakomicie będzie się nadawał na przyrządzone kanapeczki bądź dodatek do różnych past i nie tylko. Wypróbuj, a poznasz niepowtarzalny smak pieczywa.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki:
200 g kaszy jaglanej
200 g komosy ryżowej
50 g babki jajowatej (można zamienić na siemie lniane)
20 g oliwy z oliwek
2 łyżki octu jabłkowego
sól
Sposób przygotowania
1. Moczymy w wodzie przez cały dzień kaszę jaglaną i quinoa. Następnie przepłukujemy, nalewamy nowej wody i znów moczymy zostawiając na noc
2. Rozgrzewamy piekarnik na 160 stopni
3. Odsączamy kasze i przepłukujemy przez sitko z drobnymi dziurkami
4. Babkę jajowatą zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 10 minut
5. Wszystkie składniki mieszamy razem i blendujemy
6. Masę przekładamy do formy silikonowej lub wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika
7. Pieczemy 90 minut, po 45 minutach chlebek wyciągamy i dziurkujemy widelcem wierzch. Wstawiamy na kolejne 45 minut
8. Cieszymy się pysznym smakiem domowego chleba. Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń przepis
3,56/5
(z 16 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę