Chlebek z komosy ryżowej i kaszy jaglanej
Lubisz chleb w każdej postaci? Proponuję Ci przepis na domowy chlebek z komosy ryżowej i kaszy jaglanej, który znakomicie będzie się nadawał na przyrządzone kanapeczki bądź dodatek do różnych past i nie tylko. Wypróbuj, a poznasz niepowtarzalny smak pieczywa.

Chlebek z komosy ryżowej i kaszy jaglanej
Podstawowe informacje
Na jedną porcję przypada:
178.6 kcal
6.2 g
5.2 g
29 g
Lubisz chleb w każdej postaci? Proponuję Ci przepis na domowy chlebek z komosy ryżowej i kaszy jaglanej, który znakomicie będzie się nadawał na przyrządzone kanapeczki bądź dodatek do różnych past i nie tylko. Wypróbuj, a poznasz niepowtarzalny smak pieczywa.
Zobacz jak to się robi:
Składniki
Sposób przygotowania
- 1. Moczymy w wodzie przez cały dzień kaszę jaglaną i komosę ryżową. Następnie przepłukujemy, nalewamy nowej wody i znów moczymy zostawiając na noc
- 2. Rozgrzewamy piekarnik na 160 stopni
- 3. Odsączamy kasze i przepłukujemy przez sitko z drobnymi dziurkami
- 4. Babkę jajowatą zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 10 minut
- 5. Wszystkie składniki mieszamy razem i blendujemy
- 6. Masę przekładamy do formy silikonowej lub wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika
- 7. Pieczemy 90 minut, po 45 minutach chlebek wyciągamy i dziurkujemy widelcem wierzch. Wstawiamy na kolejne 45 minut
- 8. Cieszymy się pysznym smakiem domowego chleba. Smacznego!