Chleb gryczany
Uwielbiasz pieczywo, jednak szukasz zdrowego odpowiednika? Zapraszam do wypróbowania przepisu na chleb gryczany, który znakomicie nadaje się na poranne śniadanie, jak również na inne posiłki. Dzięki chrupiącej skórce przypomnimy sobie czasy dzieciństwa.

Chleb gryczany
Podstawowe informacje
735 min.
Całkowity czas przygotowania
15 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:
173kcal
Białko:
5.9g
Tłuszcze:
1.4g
Węglowodany:
37.5g
Zobacz więcej szczegółów
Uwielbiasz pieczywo, jednak szukasz zdrowego odpowiednika? Zapraszam do wypróbowania przepisu na chleb gryczany, który znakomicie nadaje się na poranne śniadanie, jak również na inne posiłki. Dzięki chrupiącej skórce przypomnimy sobie czasy dzieciństwa.
Zobacz jak to się robi:
Udostępnij przepis:
Składniki:
- 4 szklanki kaszy gryczanej białej (niepalonej) (400 g)
- 2.4 szklanki wody (600 g)
- 0.5 szklanki lub więcej wody do uzupełnienia (125 g)
- 7 szczypt soli himalajskiej (7 g)
Sposób przygotowania
- 1. Kaszę przepłukujemy dokładnie wodą, najlepiej na sitku.
- 2. Wypłukaną kaszę przekładamy do miski, solimy i zalewamy wodą.
- 3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12h.
- 4. Następnego dnia mieszamy kaszę i dolewamy wody tak, aby kasza była w całości pokryta wodą.
- 5. Odstawiamy przykrytą kaszę na kolejne 12h. Na górze będzie się tworzyć pianka.
- 6. Następnie odlewamy wodę, a kaszę blendujemy. Powinna mieć konsystencję bardzo gęstego i klejącego budyniu.
- 7. Przekładamy do foremki. Najlepiej użyć silikonowej, jeśli będzie to brytfanka to wykładamy papierem do pieczenia.
- 8. Wkładamy masę w foremce do piekarnika i zostawiamy na noc najlepiej już w piekarniku.
- 9. Następnego dnia nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Chleb cały czas niech będzie w piekarniku.
- 10. Po nagrzaniu chleb powinien się piec 55 minut.
- 11. Chlebek będzie zarumieniony, skórka będzie twarda, a w środku lekki i wilgotny. Smacznego!