
Chleb bananowy
Co zrobić z zalegającymi dojrzałymi bananami? Oczywiście chlebek bananowy! Nie ma nic wspólnego z tradycyjnym chlebem – jest bardziej wilgotny i słodszy, jednak każdy powinien go spróbować! Rewelacyjna odmiana zarówno dla standardowego pieczywa, jak i ciasta.

Chleb bananowy
Podstawowe informacje
35 min.
Całkowity czas przygotowania
15 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:
218.6 kcal
Białko:
3.4 g
Tłuszcze:
9.1 g
Węglowodany:
34.6 g
Zobacz więcej szczegółów
Co zrobić z zalegającymi dojrzałymi bananami? Oczywiście chlebek bananowy! Nie ma nic wspólnego z tradycyjnym chlebem – jest bardziej wilgotny i słodszy, jednak każdy powinien go spróbować! Rewelacyjna odmiana zarówno dla standardowego pieczywa, jak i ciasta.
Zobacz jak to się robi:

Składniki
Sposób przygotowania
- 1. Banany kroimy na małe kawałki i przekładamy do miski
- 2. Dodajemy rozpuszczony olej kokosowy i erytrol
- 3. Następnie blendujemy całość na gładką masę
- 4. Do mokrych składników dodajemy przesiane przez sitko mąki i proszek do pieczenia
- 5. Wszystko dokładnie mieszamy
- 6. Foremkę na chlebek natłuszczamy za pomocą pędzelka lub papieru olejem kokosowym i przelewamy masę bananową
- 7. Pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach
- 8. Gdy chlebek wychodzi słodki, zdecydowanie można dodać dużo mniej erytrolu. Smacznego!