Zapisz

Chleb bananowy

Co zrobić z zalegającymi dojrzałymi bananami? Oczywiście chlebek bananowy! Nie ma nic wspólnego z tradycyjnym chlebem – jest bardziej wilgotny i słodszy, jednak każdy powinien go spróbować! Rewelacyjna odmiana zarówno dla standardowego pieczywa, jak i ciasta.

Oceń
4,38/5
(z 34 ocen)
1311.3kcal
Zaznacz, aby odhaczyć składniki, które już masz
chleb bananowy

Chleb bananowy

Na cały przepis przypada:

1311.3

kcal

20.2

białka b

54.3

tłuszczy t

207.3

węglowodanów w

Co zrobić z zalegającymi dojrzałymi bananami? Oczywiście chlebek bananowy! Nie ma nic wspólnego z tradycyjnym chlebem – jest bardziej wilgotny i słodszy, jednak każdy powinien go spróbować! Rewelacyjna odmiana zarówno dla standardowego pieczywa, jak i ciasta.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki:
480 g bananów
50 g erytrolu
80 g mąki owsianej
50 g mąki orkiszowej ekologicznej
5 g proszku do pieczenia
50 g oleju kokosowego
Sposób przygotowania
1. Banany kroimy na małe kawałki i przekładamy do miski
2. Dodajemy rozpuszczony olej kokosowy i erytrol
3. Następnie blendujemy całość na gładką masę
4. Do mokrych składników dodajemy przesiane przez sitko mąki i proszek do pieczenia
5. Wszystko dokładnie mieszamy
6. Foremkę na chlebek natłuszczamy za pomocą pędzelka lub papieru olejem kokosowym i przelewamy masę bananową
7. Pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach
8. Gdy chlebek wychodzi słodki, zdecydowanie można dodać dużo mniej erytrolu. Smacznego!
Galeria

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
4,38/5
(z 34 ocen)
To też może Ci zasmakować
Sernik oreo
Zupa krem z buraczków

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę