Zapisz

Chleb bananowy

Co zrobić z zalegającymi dojrzałymi bananami? Oczywiście chlebek bananowy! Nie ma nic wspólnego z tradycyjnym chlebem – jest bardziej wilgotny i słodszy, jednak każdy powinien go spróbować! Rewelacyjna odmiana zarówno dla standardowego pieczywa, jak i ciasta.

Oceń
4,31/5
(z 45 ocen)
chleb bananowy

Chleb bananowy

Podstawowe informacje
  poziom trudności
35 min.
Całkowity czas przygotowania
15 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

218.6kcal

Białko:

3.4g

Tłuszcze:

9.1g

Węglowodany:

34.6g

Co zrobić z zalegającymi dojrzałymi bananami? Oczywiście chlebek bananowy! Nie ma nic wspólnego z tradycyjnym chlebem – jest bardziej wilgotny i słodszy, jednak każdy powinien go spróbować! Rewelacyjna odmiana zarówno dla standardowego pieczywa, jak i ciasta.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
6
Składniki:
4 sztuki bananów (480 g)
10 łyżeczek erytrolu (50 g)
8 łyżek mąki owsianej (80 g)
lub mąki pszennej pełnoziarnistej
5 łyżek mąki orkiszowej ekologicznej (50 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
10 łyżeczek oleju kokosowego (50 g)
lub oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
1. Banany kroimy na małe kawałki i przekładamy do miski
2. Dodajemy rozpuszczony olej kokosowy i erytrol
3. Następnie blendujemy całość na gładką masę
4. Do mokrych składników dodajemy przesiane przez sitko mąki i proszek do pieczenia
5. Wszystko dokładnie mieszamy
6. Foremkę na chlebek natłuszczamy za pomocą pędzelka lub papieru olejem kokosowym i przelewamy masę bananową
7. Pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach
8. Gdy chlebek wychodzi słodki, zdecydowanie można dodać dużo mniej erytrolu. Smacznego!
Galeria

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
4,31/5
(z 45 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę