Chleb bananowy

Chleb bananowy

Co zrobić z zalegającymi dojrzałymi bananami? Oczywiście chlebek bananowy! Nie ma nic wspólnego z tradycyjnym chlebem – jest bardziej wilgotny i słodszy, jednak każdy powinien go spróbować! Rewelacyjna odmiana zarówno dla standardowego pieczywa, jak i ciasta.

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,08/5
(z 184 ocen)
Chleb bananowy
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

411 kcal Kalorie
7 g Białko
13 g Tłuszcze
72 g Węglowodany
160 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
3
sztuki bananów
360 g
1
szklanka mleka roślinnego
250 g
12
łyżeczek oleju rzepakowego
60 g
4
łyżki ksylitolu
60 g
29
łyżek mąki pszennej
350 g
2
łyżeczki proszku do pieczenia
8 g
4
łyżeczki siemienia lnianego
20 g
0,5
łyżeczki cynamonu
2 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

411 kcal Kalorie
7 g Białko
13 g Tłuszcze
72 g Węglowodany
160 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

2

Banany rozgniatamy widelcem.

3

Siemię lniane blendujemy.

4

W misce miksujemy: banana, mleko roślinne i olej.

5

Dodajemy siemię, mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol i cynamon. Miksujemy do połączenia składników.

6

Przekładamy do keksówki. Pieczemy przez 45-55 minut, do „suchego patyczka”.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?