Zapisz

Chleb bananowy

Co zrobić z zalegającymi dojrzałymi bananami? Oczywiście chlebek bananowy! Nie ma nic wspólnego z tradycyjnym chlebem – jest bardziej wilgotny i słodszy, jednak każdy powinien go spróbować! Rewelacyjna odmiana zarówno dla standardowego pieczywa, jak i ciasta.

Oceń przepis
4,38/5
(z 13 ocen)
1 429kcal
Zaznacz, aby odhaczyć składniki, które już masz

Chleb bananowy

Na cały przepis przypada:

1 429

kcal

22

białka b

56

tłuszczy t

209

węglowodanów w

Co zrobić z zalegającymi dojrzałymi bananami? Oczywiście chlebek bananowy! Nie ma nic wspólnego z tradycyjnym chlebem – jest bardziej wilgotny i słodszy, jednak każdy powinien go spróbować! Rewelacyjna odmiana zarówno dla standardowego pieczywa, jak i ciasta.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki:
4 banany
50 g ksylitolu
80 g mąki owsianej
50 g mąki orkiszowej ekologicznej
3/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g oleju kokosowego
Sposób przygotowania
1. Banany kroimy na małe kawałki i przekładamy do miski.
2. Dodajemy rozpuszczony olej kokosowy i ksylitol.
3. Następnie blendujemy całość na gładką masę.
4. Do mokrych składników dodajemy przesiane przez sitko mąki, sodę i proszek do pieczenia.
5. Wszystko dokładnie mieszamy.
6. Foremkę na chlebek natłuszczamy za pomocą pędzelka lub papieru olejem kokosowym i przelewamy masę bananową.
7. Pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach.
8. Gdy chlebek wychodzi słodki, zdecydowanie można dodać dużo mniej ksylitolu. Smacznego
Galeria

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń przepis
4,38/5
(z 13 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę