Zapisz

Burgery z salsą z awokado

Lubisz połączenie burgera i wołowiny? Sprawdź przepis na wołowe burgery z salsą z awokado, które są idealnie doprawione aromatycznymi przyprawami: chilli, kminkiem, ostrą i słodką papryką. Danie jest świetnym pomysłem na obiad lub kolację. Smacznego!

Oceń
5,00/5
(z 4 ocen)
burgery z salsą z awokado

Burgery z salsą z awokado

Podstawowe informacje
  poziom trudności
35 min.
Całkowity czas przygotowania
20 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

435.2kcal

Białko:

22.3g

Tłuszcze:

16.2g

Węglowodany:

52.9g

Lubisz połączenie burgera i wołowiny? Sprawdź przepis na wołowe burgery z salsą z awokado, które są idealnie doprawione aromatycznymi przyprawami: chilli, kminkiem, ostrą i słodką papryką. Danie jest świetnym pomysłem na obiad lub kolację. Smacznego!

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
2
Składniki:
0.8 porcji ryżu basmati (80 g)
lub kaszy pęczak
1.5 porcji mielonej wołowiny (150 g)
lub mielonej wieprzowiny
1 sztuka cebuli (100 g)
2 ząbki czosnku (12 g)
2 sztuki papryczki chili (40 g)
2 sztuki pomidorów (240 g)
1 sztuka awokado (130 g)
1 łyżka soku z limonki/cytryny (10 g)
1 garść kolendry (25 g)
lub natki pietruszki
1 łyżeczka ostrej papryka (1 g)
0.2 łyżeczki słodkiej papryka (1 g)
1 szczypta mielonego kminku (1 g)
1 szczypta soli (1 g)
1 łyżeczka pieprzu (1 g)
Sposób przygotowania
1. MIĘSO: Do miski przekładamy mięso, cebulę oraz czosnek
2. Papryczkę chilli kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestki i kroimy w drobną kosteczkę.
3. Dodajemy do mięsa razem z mieloną papryką (ostrą oraz słodką), kminkiem rzymskim, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy burgery
4. Grillujemy lub smażymy na patelni po około 5 minut z każdej strony
5. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu
6. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną drobno kolendrę
7. SOS SALSA:
8. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę
9. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i łyżeczką wyjmujemy środek
10. Dodajemy do pomidorów i polewamy sokiem z limonki lub cytryny
11. Drugą papryczkę chilli kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestki i kroimy w drobną kosteczkę
12. Dodajemy do awokado i pomidorów. Posypujemy solą i pieprzem.
13. Całość dokładnie mieszamy i gotowe! Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
5,00/5
(z 4 ocen)
To też może Ci zasmakować
Burrito
Burgery z indyka

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę