Zapisz

Burgery z indyka z cukinią

Uwielbiasz połączenie burgera z warzywami? Sprawdź przepis na burgery z indyka z cukinią, które zastępują standardowe i monotonne burgery. To świetny pomysł na lekkie danie dnia lub posiłek potreningowy. Wypróbuj przepis i zasmakuj indyka w oryginalnej postaci.

Oceń
4,65/5
(z 20 ocen)
burgery z indyka z cukinią

Burgery z indyka z cukinią

Podstawowe informacje
  poziom trudności
40 min.
Całkowity czas przygotowania
30 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

437.2kcal

Białko:

28.4g

Tłuszcze:

19.9g

Węglowodany:

33.3g

Uwielbiasz połączenie burgera z warzywami? Sprawdź przepis na burgery z indyka z cukinią, które zastępują standardowe i monotonne burgery. To świetny pomysł na lekkie danie dnia lub posiłek potreningowy. Wypróbuj przepis i zasmakuj indyka w oryginalnej postaci.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
2
Składniki:
0.5 porcji ryżu basmati (50 g)
lub kaszy pęczak
0.4 porcji mięsa mielonego z indyka (200 g)
lub mięsa mielonego z kurczaka
6 łyżeczek oliwy z oliwek (30 g)
lub oleju rzepakowego
0.6 sztuki pomidorków koktajlowych (70 g)
lub papryki
0.2 sztuki sera feta (30 g)
lub sera koziego
0.2 łyżki jogurtu naturalnego (40 g)
1 ząbek czosnku (6 g)
0.9 sztuki cukinii (180 g)
1 sztuka cebuli (100 g)
1 szczypta soli (1 g)
1.5 łyżeczki natki pietruszki (10 g)
1 łyżeczka pieprzu (1 g)
1 łyżeczka oregano (5 g)
Sposób przygotowania
1. Mięso indyka mielimy doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz przyprawy
3. Cukinię ścieramy na tarce i przekładamy na patelnię. Całość smażymy około 4 minut
4. Zawartość patelni przekładamy do miski i odstawiamy do przestudzenia
5. Dodajemy mięso, mieszamy i formujemy kotleciki
6. Kotleciki smażymy na patelni (najlepiej grillowej) na oliwie z oliwek, około 3 minuty na każdą stronę
7. Ryż gotujemy około 12 minut, przekładamy na talerz, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, pokrojone pomidorki koktajlowe, fetę, sól i pieprz
8. Wszystko mieszamy
9. Podajemy z jogurtem naturalnym. Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
4,65/5
(z 20 ocen)
To też może Ci zasmakować
Burgery z salsą z awokado
Burrito

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę