Zapisz

Burgery z łososia z sosem tzatziki

Oceń
4,43/5
(z 7 ocen)
burgery z łososia z sosem tzatziki

Burgery z łososia z sosem tzatziki

Podstawowe informacje
  poziom trudności
30 min.
Całkowity czas przygotowania
20 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

399.6kcal

Białko:

25.6g

Tłuszcze:

18.7g

Węglowodany:

29g

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
4
Składniki:
4 porcje łososia świeżego (400 g)
1 porcja ryżu (100 g)
lub kaszy bulgur
1 sztuka jajka (60 g)
3 garści szpinaku (100 g)
3 szczypty gałki muszkatołowej (3 g)
1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
lub oleju rzepakowego
2 opakowania jogurtu naturalnego (400 g)
1 ząbek czosnku (6 g)
1.5 sztuki ogórka (250 g)
1 szczypta soli (1 g)
1 szczypta pieprzu (1 g)
Sposób przygotowania
1. Łososia drobno kroimy i przekładamy do miski, dokładamy do niej ryż
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy szpinak, dodajemy gałkę muszkatołową po 3 minutach zdejmujemy z palnika czekamy aż ostygnie
3. Dodajemy do miski szpinak, jajko i wszystkie składniki łączymy ze sobą
4. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu
5. Odstawiamy na 5 minut, formujemy burgery i smażymy na patelni po około 2 minuty z każdej strony.
6. Sos tzatziki:
7. Ogórka myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
8. Przekładamy na sitko i posypujemy solą, po 3 minutach odciskamy nadmiar wody z ogórków
9. Łączymy ze sobą posiekany czosnek, jogurt, ogórki, sól oraz pieprz.

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
4,43/5
(z 7 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę