Zapisz

Budyń jaglany

Pyszna, bardziej pożywna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego budyniu. Budyń jaglany powstaje ze zmiksowanej ugotowanej kaszy jaglanej z dodatkiem mleka owsianego. Pyszny posiłek, który znakomicie zaspokoi chęć na coś słodkiego oraz delikatny głód.

Oceń przepis
4,87/5
(z 15 ocen)
486kcal
Zaznacz, aby odhaczyć składniki, które już masz

Budyń jaglany

Na cały przepis przypada:

486

kcal

12

białka b

15

tłuszczy t

88

węglowodanów w

Pyszna, bardziej pożywna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego budyniu. Budyń jaglany powstaje ze zmiksowanej ugotowanej kaszy jaglanej z dodatkiem mleka owsianego. Pyszny posiłek, który znakomicie zaspokoi chęć na coś słodkiego oraz delikatny głód.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki:
60 g kaszy jaglanej
100 g jabłek
30 g rodzynek
200 ml mleka owsianego
20 g orzechów włoskich
wedle uznania ksylitol
Sposób przygotowania
1. Kaszę jaglaną dokładnie opłukujemy w ciepłej wodzie. Do rondelka wlewamy 100 ml mleka i około 1/3 szklanki wody, następnie dodajemy kaszę
2. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 20-25 minut, aż kasza będzie miękka. Jeżeli kasza wcześniej wchłonie płyny, możemy dolać trochę mleka lub wody
3. Gotową kaszę przekładamy do miseczki, dodajemy kolejne 100 ml mleka i ksylitol, następnie blendujemy na idealnie gładki mus. Można użyć także miksera
4. Do gotowego budyniu dodajemy ulubione dodatki. Opcjonalnie cynamon
5. Możemy cieszyć się smakiem pysznego domowego budyniu jaglanego. Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń przepis
4,87/5
(z 15 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę