Produkty, których należy unikać przy chorobach tarczycy
To, co jesz, ma ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Nieświadome podejście do odżywiania może nasilić objawy choroby, uniemożliwić powrót do właściwej formy czy wręcz nasilić stan zapalny tarczycy. Wydaje się, że w dzisiejszych czasach prawie każdy ma problemu z tarczycą, dlatego dziś dowiemy się czego należy unikać!
Spis treści:
Soja – soja jest wszędzie.
Gluten – on również jest wszędzie
Warzywa kapustne – czyli jakie?
Woda z fluorkami
Przetworzona żywność i pokarmy zawierające cukier
Soja – soja jest wszędzie.
Czemu? Jak donosi Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism podawanie izoflawonów sojowych (16mg) zwiększało trzykrotnie prawdopodobieństwo rozszerzenia subklinicznej niedoczynności tarczycy w pełno objawową niedoczynność. Również niemowlęta karmione mlekiem sojowym mają większe ryzyko rozwinięcia niedoczynności tarczycy i innych chorób autoimmunologicznych.
Gluten – on również jest wszędzie
Niemal 90% pacjentów z zaburzeniami tarczycy ma również chorobę autoimmunologiczną, a istnieje silny związek pomiędzy nietolerancją glutenu, a autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy. Struktura molekularna gliadyny (białka glutenowego) przypomina strukturę tarczycy, gdy gliadyna przedostaje się przez barierę ochronną jelit i wpada do krwioobiegu powoduje „panikę” układu odpornościowego, która chce przeprowadzić „atak”, no i atakuje zarówno obce białko jak i tarczyce.
Warzywa kapustne – czyli jakie?
Brokuł, kalafior, kapusta, brukselka, rzepa itd. Warzywa te zawierają goitrogeny hamujące wychwyt jodu przez tarczycę (pierwiastka, który jest niezbędny do syntezy jej hormonów), niekorzystnie oddziałuje na tyreoperoksydaze (enzym, który również bierze udział w syntezie hormonów tarczycowych). Aby negatywny wpływ spożycia tych warzyw się ujawnił, potrzeba jednak naprawdę dużych ilości. Pamiętajmy też, że obróbka termiczna przyczyni się do zmniejszenia ich szkodliwości.
Woda z fluorkami
Fluor, brom i chlor są antagonistami jodu. W latach 1920-1950 lekarze leczyli chorobę Basedowa oraz
nadczynność tarczycy właśnie fluorkiem sodu, czyli substancją która jest powszechnie dodawana w dzisiejszych czasach do past to zębów.
Przetworzona żywność i pokarmy zawierające cukier
Produkty o wysokim stopniu przetworzenia i bogate w cukry proste powodują stan zapalny, który upośledzał będzie konwersję T4 do T3.
Jaki morał z tej historii? Jedz dużo owoców, warzyw, jaj z wolnego chowu, mięsa karmionego trawą i zdrowe tłuszcze, a Twoja tarczyca będzie pracowała lepiej, a to z kolei szybko objawi się lepszym samopoczuciem.
BIBLIOGRAFIA
Autoimmune thyroid diseases and coeliac disease.
The effect of soy phytoestrogen supplementation on thyroid status and cardiovascular risk markers in patients with subclinical hypothyroidism: a randomized, double-blind, crossover study.

Michał Wrzosek
Jestem dyplomowanym dietetykiem i wykładowcą akademickim. W odróżnieniu od wielu “doradców żywieniowych” ukończyłem specjalistyczne studia na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, gdzie uzyskałem tytuł dietetyka klinicznego.
Dołącz do dziesiątek tysięcy osób, które szczęśliwie zaufały mojej wiedzy i doświadczeniu.
Mogę Ci pomóc zyskać zdrowie i wymarzoną sylwetkę na 3 sposoby:
