Pieczywo z Lidla – ranking 2023

Pieczywo z Lidla – ranking 2023

Ustalmy to raz na zawsze: nie musisz rezygnować z pieczywa jeśli chcesz schudnąć! Pieczywo jest bardzo ważną częścią zdrowej, zbilansowanej diety. Zastanawiasz się jaki chleb i bułki warto kupować? Mamy dla Ciebie ranking pieczywa z Lidla.

Produkty zbożowe warto jeść codziennie, są jednym z głównych źródeł energii w naszej diecie. To nie oznacza oczywiście, że każdy rodzaj pieczywa warto kupować. Dowiedz się, jakie pieczywo z Lidla sprawdzi się w Twojej diecie najbardziej!

W przypadku produktów zbożowych (nie tylko pieczywa, ale również kasz, płatków, makaronów) wybieraj przede wszystkim produkty z pełnego przemiału. Wybór jest spory, a produkty te są świetne dla zdrowia i wbrew legendom mogą być elementem diety odchudzającej. Nasi podopieczni jedzą pieczywo i nie przeszkadza im to w osiąganiu fantastycznych metamorfoz. Chcesz wiedzieć, wiedzieć więcej, jak powstaje pieczywo i co sie w nim znajduje? Wszystko opisaliśmy w naszym rankingu „Pieczywo z Biedronki”. A tu dowiesz się czy pieczywo z Lidla jest zdrowe? Podpowiemy Ci, jakie produkty wybierać, a jakich unikać!



Najzdrowszy wybór

Bułka pszenno-żytnia – pieczywo pszenno-żytnie z nasionami słonecznika i siemieniem lnianym, 80 g

Skład:Składniki: mąka pszenna 49,4%, woda, mąka żytnia 15%, nasiona słonecznika 7,2%, siemię lniane złote 2%, siemię lniane 2%, drożdże, słód żytni ciemny, sól, olej rzepakowy, gluten (z pszenicy), słód pszenny jasny

Ta bułka ma dobry skład. Dodatek ziaren zwiększa ilość błonnika w pieczywie.

BIO Bułka kwadratowa z dynią* – bułka pszenna z kaszą jaglaną, pestkami dyni, nasionami: komosy ryżowej, słonecznika, siemienia lnianego i szałwii hiszpańskiej EKO, 80 g

Skład:Składniki: mąka pszenna* 46%, woda, kasza jaglana* 2%, ziarno komosy ryżowej* (quinoa) 2%, drożdże*, pestki dyni* 1%, nasiona słonecznika* 1%, siemię lniane brązowe* 1%, siemię lniane złote* 1%, nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica)* 1%, cukier trzcinowy*, sól morska, masło*, olej słonecznikowy*
* produkty pochodzące z rolnictwa ekologicznego

Ta bułka ma dobry skład. Dodatek dyni, ziaren i nasion zwiększa ilość błonnika w pieczywie. Poszczególne składniki pochodzą z upraw ekologicznych.

Bułka wiejska z ziarnami – bułka pszenna z płatkami ziemniaczanymi i ziarnami 13,5%, podpieczona, 80 g

Skład:mąka pszenna, woda, płatki ziemniaczane 8%, sezam, słonecznik, siemię lniane, drożdże, sól, płatki owsiane, gluten pszenny, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy

Ta bułka ma prosty i krótki skład. Dodatek ziaren i płatków owsianych zwiększa ilość błonnika w pieczywie.

Bułka grahamka – bułka pszenna z mąką pszenną graham

Skład:Mąka pszenna graham 36,2 %, mąka pszenna 33,4 %, woda, mąka żytnia 4,6 %, drożdże, olej rzepakowy, sól, cukier, słód pszenny jasny.

Dodatek mąki graham w bułce sprawia, że ma ona wyższą zawartość błonnika.

Chleb słonecznikowy – pieczywo żytnio-pszenne z ziarnami słonecznika, 500 g

Skład: mąka żytnia 33 %; zakwas żytni 26 % (woda, mąka żytnia 54 % – w zakwasie żytnim); woda; nasiona słonecznika 12 %; mąka pszenna 8 %; sól; mąka ze słodu jęczmiennego; olej rzepakowy; środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy.

Ten chleb ma prosty i krótki skład.

Chleb razowy z maślanką – chleb żytni z dodatkiem mąki pszennej i maślanki, 450 g

Skład: Zawiera mąkę razową, dzięki czemu ma wyższą zawartość błonnika.
mąka żytnia razowa typ 2000 32%, woda, mąka żytnia typ 720 21%, mąka pszenna 9%, maślanka 4% (maślanka, mleko w proszku, kultury bakterii fermentacji mlekowej – zawiera laktozę z mleka), sól, olej rzepakowy, mąka ze słodu jęczmiennego, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy

Chleb pełen ziaren - chleb żytnio-pszenny z dodatkiem fermentowanego kiełkującego ziarna żyta, nasion słonecznika i siemienia lnianego, 400g

Skład:21,1 % zakwas żytni (mąka żytnia typ 720, woda), woda, 15,5 % mąka pszenna typ 750, 15,5 % fermentowane kiełkujące ziarno żyta (ziarno żyta, woda), 6,2 % mąka żytnia typ 720, 6,2 % nasiona słonecznika, 6,2 % siemię lniane, sól, zakwas piekarniczy w proszku (mąka pszenna, mąka żytnia), drożdże, przeciwutleniacz (kwas askorbinowy), enzymy.

BIO Bułka twist – bułka pszenna z kaszą jaglaną, pestkami dyni, nasionami: komosy ryżowej, słonecznika, siemienia lnianego, sezamu i szałwii hiszpańskiej, 80 g, produkt ekologiczny

Skład:Składniki: mąka pszenna* 47%, woda, nasiona słonecznika* 4%, siemię lniane brązowe* 4%, kasza jaglana* 3%, siemię lniane złote* 3%, płatki owsiane*, nasiona sezamu* 2%, drożdże*, cukier trzcinowy*, nasiona szałwii hiszpańskiej* (Salvia hispanica) 1%, olej słonecznikowy*, nasiona komosy ryżowej* (quinoa) 1%, pestki dyni* 1%, sól morska, masło*
* produkty pochodzące z rolnictwa ekologicznego

Ta bułka ma prosty skład. Dodatek ziaren zwiększa ilość błonnika w pieczywie.

Chleb żytni bez drożdży chleb żytni wyprodukowany na naturalnym zakwasie. 450g

Skład:65 % mąka żytnia (typ 1400, typ 720), woda, cukier, sól, olej rzepakowy.

BIO Fińskie pieczywo żytnie 100g

Skład:Żyto pełnoziarniste 59 % (mąka żytnia*, słód żytni*), woda, płatki ziemniaczane*, cukier*, drożdże, sól jodowana (sól, jodek potasu). *z rolnictwa ekologicznego.

BIO Fińskie pieczywo owsiane 100g

Skład:58 % owies* (mąka owsiana, produkty przemiału owsa, płatki owsiane, kaszka z owsa), woda, cukier skarmelizowany*, błonnik z babki jajowatej*, drożdże, sól jodowana (sól, jodan potasu).
*z rolnictwa ekologicznego.

Niezły wybór


Skład:Składniki: mąka pszenna 72,3%, woda, drożdże, mąka żytnia 3,1%, sól, olej rzepakowy, cukier, skrobia ziemniaczana, mąka ze słodu pszennego, mąka ze słodu jęczmiennego
Wartości odżywcze:324 kcal, tłuszcz: 9,4 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,1 g, węglowodany: 46 g, w tym cukry: 1,3 g, błonnik: 4,8 g, białko: 12 g, sól: 1,3 g.

Ma prosty skład, ale niską zawartość błonnika.

Bułka wiejska – bułka pszenna z płatkami ziemniaczanymi, 80 g

Skład:mąka pszenna, woda, płatki ziemniaczane 10%, drożdże, sól, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy

Ma prosty skład, ale niską zawartość błonnika.

Bułka fitness – bułka pszenno-żytnia z ziarnami 7,5%, 80 g

Skład:mąka (pszenna 49%, żytnia 11%), woda, ziarna słonecznika, ziarna soi, siemię lniane, drożdże, sól, słód jęczmienny.

Ta bułka ma prosty i krótki skład. Dodatek ziaren zwiększa ilość błonnika w pieczywie.

Chleb polski – chleb pszenno-żytni, 500 g

Skład: mąka pszenna 49,4%, woda, mąka żytnia 21,7%, drożdże, sól, gluten pszenny, mąka sojowa, olej rzepakowy

Ma prosty skład. Chleb o niskiej zawartości błonnika.

Chleb górski – chleb pszenny, 375 g

Skład:mąka pszenna, woda, gluten pszenny, drożdże, sól, słód jęczmienny, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy

Ma prosty skład, ale niską zawartość błonnika.

Bułka z kiełkami żyta – bułka pszenna z fermentowanymi kiełkującymi ziarnami żyta, 70 g

Skład:mąka pszenna, fermentowane kiełkujące ziarno żyta 14%, woda, mąka żytnia, drożdże, sól, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy

Ma prosty skład, ale niską zawartość błonnika.

Bułka ziarnella – bułka pszenna z ziarnami 11%, 90 g

Skład:mąka pszenna, woda, słonecznik, sezam, mak niebieski, drożdże, sól, olej rzepakowy, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy

Ma prosty skład, ale niską zawartość błonnika.

Bułka codzienna – pieczywo pszenne, 100 g

Skład:Składniki: mąka pszenna 68,9%, woda, mąka żytnia, olej rzepakowy, sól, gluten pszenny, drożdże, słód pszenny
Wartości odżywcze:

Ma prosty skład, ale niską zawartość błonnika.

Chleb na maślance – pieczywo pszenne z dodatkiem maślanki, z charakterystycznym nacięciem, oprószone mąką, 550 g

Skład:mąka pszenna 44%, kwas żytni 29% (mąka żytnia, woda), maślanka odtworzona 10% (woda, maślanka w proszku), woda, mąka żytnia 4%, drożdże, płatki ziemniaczane (ziemniaki suszone), sól, gluten pszenny, fermentowany słód żytni ciemny (żyto, woda), mąka sojowa, olej rzepakowy

Pieczywo ma bardzo jasną barwę, ale niską zawartość błonnika. Poza tym w składzie jest m.in. słód.

Chleb typu włoskiego – pieczywo pszenne z dodatkiem mąki żytniej, 500 g

Skład:mąka pszenna 74%, woda, mąka żytnia 6%, gluten pszenny, sól, ekstrakt słodu jęczmiennego (słód jęczmienny, woda), drożdże.

Ma prosty skład, ale niską zawartość błonnika.

Vital Chleb wieloziarnisty – pieczywo mieszane pszenno-żytnie z dodatkiem ziaren

Skład:mąka pszenna 49%, woda, mąka żytnia 13% (w tym mąka pochodząca z zakwasu), ziarna słonecznika 6%*, siemię lniane 2,7%, posypka ziaren 2,5%* (siemię lniane, ziarno słonecznika, nasiona sezamu, proso), drożdże, olej rzepakowy, nasiona pszenicy, cukier, sól, sfermentowana mąka pszenicy, gluten pszenny, olej słonecznikowy, pęczniejąca mąka pszenna, suszone ciasto razowe pełnoziarniste żytnie, słód mąki żytniej, przyprawy
Wartości odżywcze:299 kcal, tłuszcz 6,7 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,9 g, węglowodany 47 g, w tym cukry 2,6 g, błonnik: brak danych g, białko 11 g, sól 0,4 g

Zawiera dużo ziaren i nasion, które zwiększają ilość błonnika i są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Na opakowaniu
brakuje informacji o zawartości błonnika i typie użytej mąki, więc nie możemy mieć pewności, czy pieczywo jest odpowiednie na
co dzień.

Chleb wieloziarnisty – chleb pszenny z dodatkiem mąki żytniej, ziarnami i otrębami pszennymi, 400 g

Skład:mąka pszenna 44,9%, woda, ziarna 14,4% (siemię lniane, soja, słonecznik, sezam, łamane ziarno pszenicy), mąka żytnia 9,4%, płatki owsiane 3,6%, drożdże, otręby pszenne 1,7%, sól, gluten pszenny, mąka ze słodu jęczmiennego, ekstrakt ze słodu jęczmiennego, mąka ze słodu żytniego, suszony zakwas pszenny, glukoza, błonnik roślinny, przyprawy, mąka ze słodu pszennego, mąka sojowa, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy.

Pieczywo zawiera dużo ziaren i nasion, które zwiększają ilość błonnika i są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie myl
jednak pieczywa pełnoziarnistego (z pełnego przemiału) z tym z dodatkiem ziaren.

Ciabatta – bułka pszenna typu włoskiego, 80 g

Skład:mąka pszenna 63%, woda, gluten pszenny, ekstrakt słodu jęczmiennego (słód jęczmienny, woda), drożdże, sól, zakwas pszenny (mąka pszenna, woda), ekstrakt słodu jęczmiennego karmelizowany

Pieczywo zawiera mało błonnika.

Bułka bawarska – bułka preclowa w stylu bawarskim, 85 g

Skład:mąka pszenna, drożdże, olej rzepakowy, sól, suszony zakwas pszenny, ekstrakt ze słodu jęczmiennego, cukier, gluten pszenny, mąka ze słodu pszennego, regulator kwasowości: wodorotlenek sodu

Pieczywo zawiera mało błonnika, a także więcej dodatków niż pieczywo w pierwszej grupie. Olej na 3 miejscu w składzie sugeruje
znacznie większą zawartość tłuszczu niż w standardowym pieczywie.

Bułka pszenna, 65 g

Skład:mąka pszenna 79%, woda, sól, drożdże, glukoza, mąka sojowa, mąka ze słodu jęczmiennego, olej rzepakowy, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy
Wartości odżywcze:

Niska zawartość błonnika, a także więcej dodatków niż pieczywo w pierwszej grupie.
Uwaga! Składy tej bułki mogą być różne w innych lokalizacjach. Poniżej zamieszczamy skład, który jest gorszy i takiej bułki
najlepiej nie kupować.
Składniki: mąka pszenna, woda, drożdże, sól jodowana (sól, jodek potasu), oleje roślinne (palmowy, kokosowy, rzepakowy),
tłuszcze roślinne (palmowy, kokosowy, rzepakowy), gluten pszenny, drożdże dezaktywowane, mąka ze słodu pszennego.

Kajzerka wieloziarnista – bułka pszenna z dodatkiem mąki żytniej z ziarnami, 60 g

Skład:mąka pszenna 62,9%, woda, ziarna 10,7% (siemię lniane, nasiona sezamu, łamane ziarno soi, łamane ziarno pszenicy, ziarna słonecznika), mąka żytnia 2,9%, drożdże, sól, mąka ze słodu jęczmiennego, skrobia ziemniaczana, cukier, olej rzepakowy, mąka ze słodu żytniego, gluten pszenny, suszony zakwas pszenny, błonnik roślinny, przyprawy, mąka ze słodu pszennego, ekstrakt ze słodu jęczmiennego, glukoza, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy
Wartości odżywcze:

Barwa i dodatek nasion sugerują, że ta bułka może mieć trochę wyższą zawartość błonnika. Jednak w składzie znajduje się więcej
dodatków niż w przypadku pieczywa z pierwszej grupy.
Uwaga! Składy tej bułki mogą być różne w innych lokalizacjach. Poniżej zamieszczamy skład, który jest znacznie lepszy: ma dużo
ziaren (11,8%), usunięto cukier i glukozę, skrócono listę składników. Taką bułkę możesz śmiało kupować.
58,4 % mąka pszenna, woda, 6,8 % siemię lniane brązowe, mąka żytnia, ziemniaki suszone, drożdże, 2 % nasiona słonecznika, 1,8
% siemię lniane złote, gluten pszenny, 1,2 % nasiona sezamu, olej rzepakowy, sól, słód jęczmienny, słód pszenny.

Odradzane produkty

Bułeczka maślana – pieczywo pszenne półcukiernicze, 55 g

Skład:mąka pszenna, woda, cukier, olej rzepakowy, drożdże, masa jajowa pasteryzowana, 1,8 % mleko pełne w proszku, serwatka (z mleka), masło, aromat maślany, sól, gluten pszenny.

Cukier i olej wysoko w składzie jajka, mleko pełnotłuste, masło i aromat — ta bułeczka to nie pieczywo na co dzień, ale rodzaj
deseru.

Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!

Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.

Sprawdź pakiety z dietą