Dieta · 12 października 2020

Pieczywo z Lidla – ranking

Jakie wybrać pieczywo w Lidlu? Które kupować, a którego lepiej unikać? Zapoznaj się z rankingiem pieczywa z Lidla.
Udostępnij:

Pieczywo i dieta?

Na samym początku wiadomość najważniejsza: nie musisz rezygnować z pieczywa, gdy chcesz schudnąć. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że dla wielu wielbicieli diety cud zabrzmi to bluźnierczo. Jak to? Przecież podstawą efektywnego odchudzania jest eliminacja pieczywa, a nawet wszystkich źródeł węglowodanów z diety… To nie jest prawda, nie musisz rezygnować z pieczywa, przecież jest bardzo ważną częścią zdrowej, zbilansowanej diety. Co podkreśla również Instytut Żywności i Żywienia, produkty zbożowe trzeba jeść codziennie, a właściwie to trzy razy dziennie. Ale źródło sukcesu leży we właściwym wyborze. Sięgając po pieczywo, kasze i makarony pamiętaj o swoim zdrowiu. Wybierz produkty z pełnego przemiału. Zawierają znacznie więcej witamin, związków mineralnych i błonnika niż białe pieczywo. Co polecam? Brązowy ryż, płatki owsiane, kasze gruboziarniste, makarony razowe oraz oczywiście pieczywo pełnoziarniste, razowe, typu graham. Wybór jest naprawdę spory, a skutki zdrowotne nie do zastąpienia.

Co kryje w sobie pełne ziarno? To kopalnia zdrowia, spójrz: pełne, czyli nieprzetworzone ziarno składa się z trzech części: otrąb, zarodka i bielma, a każda z tych części wnosi wiele dobrego do organizmu. Otręby to źródło błonnika, ale również witamin z grupy B, magnezu, cynku, żelaza, miedzi, antyoksydantów i fitochemikaliów. Chociaż nazwa „fitochemikalia” delikatnie przestrasza, to są to naturalne związki, które występują w roślinach. Ponadto, jak udowodnili naukowcy w swoich badaniach, fitochemikalia mają pozytywny wpływ na organizm i zapobiegają wielu chorobom. Często mówi się o otrębach, ale o zarodku nie za bardzo. A to błąd, z zarodka przecież rozwija się roślina, dlatego jest bardzo ważną, odżywczą częścią składową ziarna. Zarodek kryje w sobie białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy (witamina E, witaminy z grupy B), enzymy, antyoksydanty, fitochemikalia, składniki mineralne.  Bielmo, czyli warstwa wewnętrzna ziarna, ma za zadanie dostarczać energii, dlatego zawiera węglowodany, białka; znajdziemy w nim również śladowe ilości witamin z grupy B i składników mineralnych.

Wysokoprzetworzone? Nie, dziękuję. Białą mąkę, czyli bazę z której powstaje między innymi białe pieczywo, otrzymujemy w tzw. procesie rafinacji. W jego trakcie z ziarna mechanicznie usuwa się otręby i zarodki, czyli to co ziarno ma najlepsze do zaoferowania. W ten sposób tracimy niestety ponad połowę witamin z grupy B, 90% witaminy E i prawie cały błonnik.

Dlaczego niestety? Witaminy i minerały są konieczne dla zdrowego funkcjonowania organizmu. A najlepszym ich źródłem jest dieta, a nie suplementy. Błonnik to kolejny, obowiązkowy składnik zdrowego jadłospisu. Dlatego, kiedy zastanawiasz się nad wyborem pieczywa, zwróć uwagę, czy na pewno zawiera błonnik. Jego obecność w diecie to same zalety:

  • zwiększa uczucie sytości po posiłku,
  • ułatwia odchudzanie i utrzymanie prawidłowej masy ciała,
  • reguluje pracę przewodu pokarmowego,
  • przeciwdziała zaparciom,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego,
  • wpływa pozytywnie na gospodarkę lipidową [1].

Pełnoziarniste pieczywo i odchudzanie? To sprawdza się idealnie i zostało potwierdzone w badaniach. Pieczywo urozmaica dietę oraz przedłuża uczucie sytości po posiłku [2]. Dieta, w której znajduje się pełnoziarniste pieczywo daje lepsze efekty, a osoby odchudzające się tracą więcej zbędnych kilogramów  i tkanki tłuszczowej niż te, które nie jedzą pieczywa na diecie [4]. Dlaczego? Łatwiej jest przecież dłużej stosować oraz polubić różnorodne i dopasowane do swoich upodobań posiłki, co przekłada się na konkretne efekty.

Mam też dla Ciebie przepisy, które dadzą Ci siłę, energię i uśmiech na cały dzień. Proste i oparte o ogólnodostępne produkty – wszystkie produkty kupisz w jednym sklepie W Lidlu 👉 Przepisy z Lidla.

Pieczywo ma jednak swój kontrowersyjny składnik, jakim jest kwas fitynowy. To związek, który zmniejsza wchłanianie witamin i minerałów. Znajdziemy go w ziarnach i otrębach zbóż, z tego też powodu najwięcej kwasu fitynowego ma nieprzetworzone pieczywo pełnoziarniste. Na szczęście istnieje na niego sposób. Okazuje się, że zakwas, który również stosujemy do wyrobu chleba, podczas fermentacji rozkłada aż 62% kwasu fitynowego. A jeżeli zastosujemy tzw. przedłużoną fermentację na zakwasie, to pozbędziemy się aż 90% kwasu fitynowego. Ponadto przedłużona fermentacja zwiększa rozpuszczalność magnezu i fosforu, w wyniku czego poprawia się ich biodostępność w pieczywie pełnoziarnistym [3].

Dlaczego warto wiedzieć jakie pieczywo wybrać?

Chcesz wybrać pieczywo, ale wybór masz spory. Na co zwrócić uwagę? Generalnie na: rodzaj mąki, stopień jej przemiału, stopień oczyszczenia ziarna i dodatki. Stojąc przed półką w sklepie lub w piekarni masz do wyboru:

  • Rodzaj zboża, z jakiego powstało pieczywo:

– pszenne

– żytnie,

– mieszane.

  • Stopień oczyszczenia mąki:

– pieczywo pełnoziarniste, do jego wypieku stosuje się mąkę pełnoziarnistą, do produkcji której używa się z całe ziarno i otręby (mąka razowa i graham to mąki pełnoziarniste);

– pieczywo białe, z tzw. białej mąki, wyprodukowanej głównie z bielma ziarna;

– pieczywo razowe, tutaj stosuje się mąkę razową, wytwarzaną w wyniku jednorazowego, grubego zmielenia ziarna wraz z otrębami (przeważnie to mąka typu 2000);

– pieczywo graham, mąka typu graham, z której powstaje, ma wielokrotnie zmielone ziarno wraz z otrębami, w wyniku czego jest mocno rozdrobnione; przeważnie to mąka typu 1850.

  • Dodatki do pieczywa:

– ziarna, nasiona,

– pzyprawy,

– masło, maślanka,

– cukier, soja,

– suszone owoce, itd.

Przy wyborze pieczywa nie kieruj się tylko i wyłącznie jego kolorem, bo możesz się pomylić. Chociaż ciemny kolor pieczywa powinien świadczyć o tym, że jest bogate w otręby, to gdy sprawdzisz etykietę okaże się, że zawiera np. melasę. Producenci czasami barwią pieczywo, które mimo ciemnego koloru jest lekkie. Do tego pieczywo żytnie jest ciemniejsze od tego białego, nawet jak jest mocno oczyszczone i ma wtedy mało błonnika. Jak rozpoznać „prawdziwe” pieczywo z dużą zawartością błonnika? Zdrowy chleb nie wyrasta tak jak ten z białej mąki, jest bardziej zbity, ciężki i zdecydowanie bardziej sycący.

Jak w takim razie wybrać pieczywo właściwie? Zawsze zwracaj uwagę na stopień przemiału maki, z której powstało pieczywo (razowe, pełnoziarniste, graham). Nie kieruj się za to rodzajem mąki (pszenna, żytnia). Pieczywo żytnie upieczone z mąki z niskiego przemiału (biała mąka) nie jest zdrowsze.

Co lepsze, bułka czy chleb? To nie ma znaczenia, każde z nich jest w porządku, o ile powstały z mąki z wysokiego przemiału.

Jakie więc pieczywo wybrać?

Niewiele potrzeba, by powstał chleb. Tak naprawdę wystarczy mąka, woda i sól oraz tzw. substancja spulchniająca, czyli drożdże lub zakwas lub proszek do pieczenia. I właściwie to są składniki niezbędne, by powstał nasz chleb. Jednak znajdziemy w nim też inne składniki, dodawane przez producentów, należą tutaj:

  • przyprawy, cukier – mają za zadanie dodać określonego smaku;
  • konserwanty – przedłużają trwałość;
  • otręby, inulina – zwiększają ilość błonnika;
  • nasiona, orzechy, ziarna – urozmaicają pieczywo
  • skrobia, gluten, kwas askorbinowy, ekstrakty słodowe, guma guar, emulgatory, tłuszcz – ich celem jest poprawienie wyglądu pieczywa i jego struktury.

Słód jęczmienny, przyprawy, ziarna, nasiona, suszone owoce i cukier nie są konieczne do wyrobu pieczywa. Chyba, że do jego wyrobu używamy drożdży, wtedy musimy dodać niewielkie ilości cukru. Cukier jest swoistą pożywką dla drożdży i przyspiesza proces spulchniania ciasta.

Jeżeli zauważysz na etykiecie symbol „E”, to znaczy że w produkcie znajdują się dodatki do żywności (np. E300 – kwas askorbinowy). Czyli substancje, które dodaje się do żywności z powodów technologicznych, a same, osobno, nie są spożywane jako żywność i nie są jej charakterystycznym składnikiem.

Czy dodatki do żywności są bezpieczne? Teoretycznie tak. Aby dany dodatek mógł pojawić się w żywności, musi mieć pozytywną ocenę Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Poza tym często dodatki do żywności mają określoną dopuszczalną ilość, jaka może pojawić się w produkcie. Jednak to są teoretyczne zasady. W praktyce sprawa dodatków do żywności wygląda nieco inaczej. Ocena bezpieczeństwa dotyczy każdego dodatku indywidualnie. Nie uwzględnia więc sytuacji, w której w danym produkcie znajdzie się kilka różnych dodatków do żywności lub, że w ciągu dnia zjemy kilka produktów z jednym dodatkiem, dzięki czemu skumuluje się on w organizmie. Jakie masz wyjście? Na pewno zdrowiej jest wybierać produkty, które nie zawierają żadnych dodatków. Na półce za to pozostaw te, które maja tzw. długi skład.

Co więcej, jeżeli kupujesz pieczywo co dwa dni lub codziennie, to nie potrzebujesz konserwantów, które przydają się, gdy żywność przechowuje się dłużej (przeciwdziała rozwojowi pleśni i drożdży). Nie chodzisz często na zakupy? Kup więcej i zamroź. Jeżeli jednak na zakupy chodzisz rzadko i nie chcesz mrozić pieczywa, to wybierz te zawierające konserwanty. Jest to, pod względem mikrobiologicznym, bezpieczniejsza opcja.

Kwas askorbinowy, gluten, guma guar, skrobia, emulgatory, tłuszcz – te substancje mają za zadanie poprawić wygląd, strukturę, smak pieczywa. Sprawdźmy za co konkretnie odpowiadają? Kwas askorbinowy zwiększa między innymi objętość pieczywa, poprawia jego porowatość; czyli wpływa na stan kompleksu białkowo-proteolitycznego mąki [6]. Świeże pieczywo o chrupiącej skórce na dłużej? Za tak przyjemny stan pieczywa często odpowiadają emulgatory. To one wpływają na znajdującą się w mące skrobię, sprawiają, że ciasto jest bardziej sprężyste, pulchne, a proces starzenia się mąki ulega ograniczeniu [6]. Gluten dodany do chleba pomaga w zatrzymaniu w jego strukturze takich obciążających ciasto składników, jak: błonnik czy płatki [7].

Dlaczego producenci dorzucają do pieczywa te wszystkie dodatki? To oczywiste, jak donoszą badania, przy wyborze pieczywa kierujemy się po pierwsze jego smakiem i zapachem, po drugie tym, czy jest dostępne w sklepie. Zdecydowanie, rodzaj i przemiał mąki oraz ilość soli jaka się w nim znajduje, nie są naszym priorytetem przy wyborze pieczywa. Nic więc dziwnego, że producenci chcą by pieczywo było bardziej atrakcyjne niż zdrowe [5].

Nauczę Cię jak wybierać zdrowe pieczywo.

Przepisy z LIDLA

Zdrowe dania i tak proste, że przygotujesz je z zamkniętymi oczami, a wszystkie produkty kupisz w jednym sklepie. Skrócisz czas poświęcony na myślenie o tym, co zjeść, a Twoje zakupy będą szybsze o 70%.

Nie odkładaj swojego zdrowia na bok - dołącz teraz do setki tysięcy osób, które jedzą zdrowe pyszności z moich przepisów.

Ranking pieczywa z Lidla

Od lat zachęcam do myślenia o tym, co jemy, do sprawdzania składu produktów, które kładziemy na talerzu. Wiem, że czytanie składu bywa trudne, żmudne i skomplikowane, szczególnie w przypadku pieczywa, które nie jest pakowane, a więc nie ma na nim bezpośrednio składu ani wartości odżywczej.

Poddałem pieczywo z Lidla kompleksowej analizie i przygotowałem dla Ciebie ranking.

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. na pieczywie, które nie jest pakowane, nie musi być podana wartość odżywcza. Umieszczenie takiej informacji jest jedynie dobrą wolą producenta. W tej chwili Lidl nie udostępnia wartości odżywczej swojego pieczywa, dlatego w poniższym rankingu zdecydowałem się podzielić pieczywo jedynie na dwie grupy:

  1. Zdrowy wybór – to najlepsze pieczywo w Lidlu. Charakteryzuje się krótkim, prostym składem, mniejszą ilością dodatków do żywności czy substancji poprawiających teksturę. Dodatkowo informacja o rodzaju użytej mąki (graham, pełnoziarnista, razowa), ciemna barwa miąższu lub dodatek ziaren pozwalają przypuszczać, że to pieczywo ma wyższą zawartość błonnika.
  2. Mniej zdrowy wybór – w produktach z tej grupy znajduje się więcej dodatków do żywności i substancji poprawiających teksturę pieczywa oraz większa ilość cukru (pojawia się on wcześniej na liście składników lub w składzie jest więcej niż jeden rodzaj cukru). Do tej kategorii należą również produkty, których jasna barwa i brak nasion sugerują, że mają one niższą zawartość błonnika.

Poszczególne produkty przyporządkowałem do dwóch powyższych grup, jednak ich kolejność wewnątrz danej grupy jest już losowa. Wszystkie rodzaje pieczywa z pierwszej grupy mają zbliżoną wartość zdrowotną i będą dobrym wyborem.

Czytając ranking, sprawdź, czy w pierwszej kategorii znajduje się jakieś pieczywo, które lubisz i kupujesz. Twoja dieta powinna Ci smakować, więc staraj się wybierać na co dzień takie pieczywo, które będzie nie tylko zdrowe, ale też smaczne.

Legenda – najczęściej pojawiające się dodatkowe składniki w pieczywie z Lidla, wykraczające poza standardowy skład chleba czy bułki, wraz z informacją, w jakim celu są dodawane.

  1. Środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy. To nic innego jak witamina C, a do pieczywa dodawana jest jako substancja o charakterze wzmacniającym. Wpływa na poprawę stanu kompleksu białkowo-proteolitycznego mąki, czyli czyni pieczywo bardziej pulchnym i jędrnym. Witamina C w dużym stopniu rozkładana jest w wysokich temperaturach, przez co jej zawartość w gotowym pieczywie będzie znikoma.
  2. Gluten. Dodatek glutenu ma pomóc utrzymać składniki obciążające ciasto, np. nasiona i pestki, a także mąkę razową czy pełnoziarnistą. Takie produkty zazwyczaj są cięższe niż biała mąka i utrudniają pęcznienie ciasta, przez co pieczywo pełnoziarniste lub z dodatkiem ziaren jest cięższe, zbite. Dodatek glutenu ma temu zapobiegać.
  3. Słód. Dodawany jest w celu zwiększenia aktywności drożdży (źródło cukrów prostych i związków azotowych pobieranych przez drożdże podczas fermentacji ciasta). Dodatkowo ekstrakty słodowe wykorzystuje się w celu wzbogacenia smaku i aromatu pieczywa.
  4. Guma guar. Gumy pełnią w pieczywie wiele funkcji. Dodawane są przede wszystkim do ciast o zbyt płynnej konsystencji w celu związania w nich wody.
  5. Emulgatory. Dodatek emulgatorów sprawia, że ciasto staje się bardziej sprężyste. Substancje te zwiększają też rozciągliwość ciasta o słabym glutenie oraz wydłużają świeżość pieczywa.
  6. Serwatka w proszku. Serwatkę stosuje się po to, żeby poprawić smak, a także wartość odżywczą. Zalecana jest w pieczywie bezsolnym. Serwatka w proszku wpływa korzystnie na strukturę ciasta i jego barwę.
  7. Regulator kwasowości. Regulatory kwasowości mają na celu podniesienie kwasowości produktu. Można je dodawać ze względu na smak, ale używa się ich głównie do kontrolowania fermentacji, obniżenia pH ciasta lub ograniczenia psucia spowodowanego rozwojem pleśni i bakterii.
  8. Skrobia. Skrobia sprzyja wchłanianiu wody, a także stanowi źródło cukrów dla drożdży w procesie wypieku. Różne rodzaje skrobi inaczej się zachowują podczas pęcznienia i kleikowania, np. skrobia ziemniaczana pozwala na uzyskanie wyższej lepkości i niższej temperatury żelowania niż skrobia pszenna.

Takie same rankingi przygotowałem dla wędlin i płatków śniadaniowych. Dostępne są one tylko wraz z pakietem e-booków z przepisami z Lidla.

Pieczywo z Lidla, które polecam Ci wybrać

To najlepsze pieczywo w Lidlu! Pieczywo znajdujące się w tej kategorii ma zazwyczaj krótki i prosty skład, obejmujący głównie podstawowe składniki: mąkę, wodę, zakwas/drożdże i sól. Dodatkowo występuje w nim duży dodatek ziaren i nasion, ma ciemną barwę oraz mąkę pełnoziarnistą, razową lub graham w składzie, dzięki czemu cechuje się prawdopodobnie wyższą zawartością błonnika.

Bułka pszenno-żytnia – pieczywo pszenno-żytnie z nasionami słonecznika i siemieniem lnianym, 80 g

Ta bułka ma prosty i krótki skład. Dodatek ziaren zwiększa ilość błonnika w pieczywie.

Składniki: mąka pszenna 49,4%, woda, mąka żytnia 15%, nasiona słonecznika 7,2%, siemię lniane złote 2%, siemię lniane 2%, drożdże, słód żytni ciemny, sól, olej rzepakowy, gluten (z pszenicy), słód pszenny jasny

BIO Bułka kwadratowa z dynią* – bułka pszenna z kaszą jaglaną, pestkami dyni, nasionami: komosy ryżowej, słonecznika, siemienia lnianego i szałwii hiszpańskiej EKO, 80 g

Ta bułka ma prosty i krótki skład. Dodatek dyni, ziaren i nasion zwiększa ilość błonnika w pieczywie. Poszczególne składniki pochodzą z upraw ekologicznych.

Składniki: mąka pszenna* 46%, woda, kasza jaglana* 2%, ziarno komosy ryżowej* (quinoa) 2%, drożdże*, pestki dyni* 1%, nasiona słonecznika* 1%, siemię lniane brązowe* 1%, siemię lniane% złote* 1%, nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica)* 1%, cukier trzcinowy*, sól morska, masło*, olej słonecznikowy*

* produkty pochodzące z rolnictwa ekologicznego

Bułka wiejska z ziarnami – bułka pszenna z płatkami ziemniaczanymi i ziarnami 13,5%, podpieczona, 80 g

Ta bułka ma prosty i krótki skład. Dodatek ziaren i płatków owsianych zwiększa ilość błonnika w pieczywie.

Składniki: mąka pszenna, woda, płatki ziemniaczane 8%, sezam, słonecznik, siemię lniane, drożdże, sól, płatki owsiane, gluten pszenny, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy

Bułka grahamka – bułka pszenna z mąką pszenną graham

Dodatek mąki graham w bułce sprawia, że ma ona wyższą zawartość błonnika.

Składniki: mąka pszenna 35%, mąka pszenna graham 32%, woda, płatki ziemniaczane, gluten pszenny, zakwas pszenny, drożdże, sól, mąka ze słodu jęczmiennego, glukoza, olej rzepakowy

Bułka fitness – bułka pszenno-żytnia z ziarnami 7,5%, 80 g

Ta bułka ma prosty i krótki skład. Dodatek ziaren zwiększa ilość błonnika w pieczywie.

Składniki: mąka (pszenna 49%, żytnia 11%), woda, ziarna słonecznika, ziarna soi, siemię lniane, drożdże, sól, słód jęczmienny

Chleb słonecznikowy – pieczywo żytnio-pszenne z ziarnami słonecznika, 500 g

Ten chleb ma prosty i krótki skład.

Składniki: mąka żytnia 38,5%, woda, mąka pszenna 16,4%, słonecznik 11,5%, sól, drożdże, mąka ze słodu jęczmiennego, olej rzepakowy

Chleb razowy z maślanką – chleb żytni z dodatkiem mąki pszennej i maślanki, 450 g

Zawiera mąkę razową, dzięki czemu ma wyższą zawartość błonnika.

Składniki: mąka żytnia razowa typ 2000 32%, woda, mąka żytnia typ 720 21%, mąka pszenna 9%, maślanka 4% (maślanka, mleko w proszku, kultury bakterii fermentacji mlekowej – zawiera laktozę z mleka), sól, olej rzepakowy, mąka ze słodu jęczmiennego, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy

BIO Bułka twist – bułka pszenna z kaszą jaglaną, pestkami dyni, nasionami: komosy ryżowej, słonecznika, siemienia lnianego, sezamu i szałwii hiszpańskiej, 80 g, produkt ekologiczny

Ta bułka ma prosty skład. Dodatek ziaren zwiększa ilość błonnika w pieczywie.

Składniki: mąka pszenna* 47%, woda, nasiona słonecznika* 4%, siemię lniane brązowe* 4%, kasza jaglana* 3%, siemię lniane złote* 3%, płatki owsiane*, nasiona sezamu* 2%, drożdże*, cukier trzcinowy*, nasiona szałwii hiszpańskiej* (Salvia hispanica) 1%, olej słonecznikowy*, nasiona komosy ryżowej* (quinoa) 1%, pestki dyni* 1%, sól morska, masło*

* produkty pochodzące z rolnictwa ekologicznego

Pieczywo z Lidla, które ewentualnie możesz wybrać

W produktach z tej grupy znajduje się więcej dodatków do żywności i substancji poprawiających teksturę pieczywa oraz większa ilość cukru (pojawia się on wcześniej na liście składników lub w składzie jest więcej niż jeden rodzaj cukru). Do tej kategorii należą również produkty, których jasna barwa i brak nasion sugerują, że pieczywo ma niższą zawartość błonnika.

Bułka kajzerka – bułka pszenna z dodatkiem mąki żytniej, 55 g

Ma prosty skład.

❕ Pieczywo ma bardzo jasną barwę (co wskazuje na wykorzystanie rafinowanej mąki) i niską zawartość błonnika.

Składniki: mąka pszenna 72,3%, woda, drożdże, mąka żytnia 3,1%, sól, olej rzepakowy, cukier, skrobia ziemniaczana, mąka ze słodu pszennego, mąka ze słodu jęczmiennego

324 kcal, tłuszcz: 9,4 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,1 g, węglowodany: 46 g, w tym cukry: 1,3 g, błonnik: 4,8 g, białko: 12 g, sól: 1,3 g.

Bułka wiejska – bułka pszenna z płatkami ziemniaczanymi, 80 g

Ma prosty skład.

❕ Pieczywo ma bardzo jasną barwę (co wskazuje na wykorzystanie rafinowanej mąki) i niską zawartość błonnika.

Składniki: mąka pszenna, woda, płatki ziemniaczane 10%, drożdże, sól, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy

Chleb polski – chleb pszenno-żytni, 500 g

Ma prosty skład.

❕ Pieczywo ma bardzo jasną barwę (co wskazuje na wykorzystanie rafinowanej mąki) i niską zawartość błonnika.

Składniki: mąka pszenna 49,4%, woda, mąka żytnia 21,7%, drożdże, sól, gluten pszenny, mąka sojowa, olej rzepakowy

Chleb górski – chleb pszenny, 375 g

Ma prosty skład.

❕ Pieczywo ma bardzo jasną barwę (co wskazuje na wykorzystanie rafinowanej mąki) i niską zawartość błonnika.

Składniki: mąka pszenna, woda, gluten pszenny, drożdże, sól, słód jęczmienny, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy

Bułka z kiełkami żyta – bułka pszenna z fermentowanymi kiełkującymi ziarnami żyta, 70 g

Ma prosty skład.

❕ Pieczywo ma bardzo jasną barwę (co wskazuje na wykorzystanie rafinowanej mąki) i niską zawartość błonnika.

Składniki: mąka pszenna, fermentowane kiełkujące ziarno żyta 14%, woda, mąka żytnia, drożdże, sól, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy

Bułka ziarnella – bułka pszenna z ziarnami 11%, 90 g

Ma prosty skład.

❕ Pieczywo ma bardzo jasną barwę (co wskazuje na wykorzystanie rafinowanej mąki) i niską zawartość błonnika.

Składniki: mąka pszenna, woda, słonecznik, sezam, mak niebieski, drożdże, sól, olej rzepakowy, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy

Bułka codzienna – pieczywo pszenne, 100 g

Ma prosty skład.

❕ Pieczywo ma bardzo jasną barwę (co wskazuje na wykorzystanie rafinowanej mąki) i niską zawartość błonnika.

Składniki: mąka pszenna 68,9%, woda, mąka żytnia, olej rzepakowy, sól, gluten pszenny, drożdże, słód pszenny

Chleb drwalski – chleb pszenno-żytni z ziarnami 6%, 405 g

Ma prosty skład.

❕ Pieczywo ma bardzo jasną barwę (co wskazuje na wykorzystanie rafinowanej mąki) i niską zawartość błonnika.

Składniki: mąka (pszenna 50%, żytnia 19%), woda, ziarna słonecznika, ziarno soi, drożdże, siemię lniane, sól, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy, słód jęczmienny

Chleb na maślance – pieczywo pszenne z dodatkiem maślanki, z charakterystycznym nacięciem, oprószone mąką, 550 g

Ma prosty skład.

❕ Pieczywo ma bardzo jasną barwę (co wskazuje na wykorzystanie rafinowanej mąki) i niską zawartość błonnika.

Składniki: mąka pszenna 44%, kwas żytni 29% (mąka żytnia, woda), maślanka odtworzona 10% (woda, maślanka w proszku), woda, mąka żytnia 4%, drożdże, płatki ziemniaczane (ziemniaki suszone), sól, gluten pszenny, fermentowany słód żytni ciemny (żyto, woda), mąka sojowa, olej rzepakowy

Chleb typu włoskiego – pieczywo pszenne z dodatkiem mąki żytniej, 500 g

Ma prosty skład.

❕ Pieczywo ma bardzo jasną barwę (co wskazuje na wykorzystanie rafinowanej mąki) i niską zawartość błonnika.

Składniki: mąka pszenna 74%, woda, mąka żytnia 6%, gluten pszenny, sól, ekstrakt słodu jęczmiennego (słód jęczmienny, woda), drożdże

Vital Chleb wieloziarnisty – pieczywo mieszane pszenno-żytnie z dodatkiem ziaren

Zawiera dużo ziaren i nasion, które zwiększają ilość błonnika i są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

❕ Na opakowaniu brakuje informacji o zawartości błonnika i typie użytej mąki, więc nie możemy mieć pewności, czy pieczywo jest odpowiednie na co dzień.

Składniki: mąka pszenna 49%, woda, mąka żytnia 13% (w tym mąka pochodząca z zakwasu), ziarna słonecznika 6%*, siemię lniane 2,7%, posypka ziaren 2,5%* (siemię lniane, ziarno słonecznika, nasiona sezamu, proso), drożdże, olej rzepakowy, nasiona pszenicy, cukier, sól, sfermentowana mąka pszenicy, gluten pszenny, olej słonecznikowy, pęczniejąca mąka pszenna, suszone ciasto razowe pełnoziarniste żytnie, słód mąki żytniej, przyprawy

* w gotowym wyrobie

299 kcal, tłuszcz 6,7 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,9 g, węglowodany 47 g, w tym cukry 2,6 g, błonnik: brak danych g, białko 11 g, sól 0,4 g

Chleb wieloziarnisty – chleb pszenny z dodatkiem mąki żytniej, ziarnami i otrębami pszennymi, 400 g

Barwa chleba i dodatek nasion sugerują, że może mieć trochę wyższą zawartość błonnika.

❕ Zawiera więcej dodatków do żywności i dodatkowych składników niż pieczywo z pierwszej grupy. Poza tym pieczywo wieloziarniste często jest mylone z pełnoziarnistym i wybierane jako zdrowsze.

Składniki: mąka pszenna 44,9%, woda, ziarna 14,4% (siemię lniane, soja, słonecznik, sezam, łamane ziarno pszenicy), mąka żytnia 9,4%, płatki owsiane 3,6%, drożdże, otręby pszenne 1,7%, sól, gluten pszenny, mąka ze słodu jęczmiennego, ekstrakt ze słodu jęczmiennego, mąka ze słodu żytniego, suszony zakwas pszenny, glukoza, błonnik roślinny, przyprawy, mąka ze słodu pszennego, mąka sojowa, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy

Ciabatta – bułka pszenna typu włoskiego, 80 g

❕ Pieczywo ma bardzo jasną barwę (co wskazuje na wykorzystanie rafinowanej mąki) i niską zawartość błonnika, a także więcej dodatków niż pieczywo w pierwszej grupie.

Składniki: mąka pszenna 63%, woda, gluten pszenny, ekstrakt słodu jęczmiennego (słód jęczmienny, woda), drożdże, sól, zakwas pszenny (mąka pszenna, woda), ekstrakt słodu jęczmiennego karmelizowany

Bułka bawarska – bułka preclowa w stylu bawarskim, 85 g

❕ Pieczywo ma bardzo jasną barwę (co wskazuje na wykorzystanie rafinowanej mąki) i niską zawartość błonnika, a także więcej dodatków niż pieczywo w pierwszej grupie.

Składniki: mąka pszenna, drożdże, olej rzepakowy, sól, suszony zakwas pszenny, ekstrakt ze słodu jęczmiennego, cukier, gluten pszenny, mąka ze słodu pszennego, regulator kwasowości: wodorotlenek sodu

Bułeczka maślana – pieczywo pszenne półcukiernicze, 55 g

❕ Pieczywo ma bardzo jasną barwę (co wskazuje na wykorzystanie rafinowanej mąki) i niską zawartość błonnika, a także więcej dodatków niż pieczywo w pierwszej grupie. Dodatkowo znajduje się w nim serwatka, która może być zagrożeniem dla osób z nietolerancją laktozy lub alergią na białka mleka.

Składniki: mąka pszenna 63%, cukier, woda, drożdże, masło 5%, mąka żytnia, sól, dynia w proszku, serwatka w proszku (z mleka), olej rzepakowy, aromat, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy. Dekoracja: masa jajowa pasteryzowana

Bułka twist – bułka pszenna z całymi ziarnami żyta, 100 g

❕ Pieczywo ma bardzo jasną barwę (co wskazuje na wykorzystanie rafinowanej mąki) i niską zawartość błonnika, a także więcej dodatków niż pieczywo w pierwszej grupie. W składzie znajduje się kilka substancji słodzących, co może sugerować wyższą zawartość cukru w tym pieczywie.

Składniki: mąka pszenna 47%, woda, całe ziarno żyta 8,5%, mąka żytnia 3%, ocet winny, sól, drożdże, granulat ziemniaczany, syrop glukozowy, syrop z buraka cukrowego, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy

Bułka pszenna – bułka pszenna, 65 g

❕ Pieczywo ma bardzo jasną barwę (co wskazuje na wykorzystanie rafinowanej mąki) i niską zawartość błonnika, a także więcej dodatków niż pieczywo w pierwszej grupie.

Składniki: mąka pszenna 79%, woda, sól, drożdże, glukoza, mąka sojowa, mąka ze słodu jęczmiennego, olej rzepakowy, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy

Kajzerka wieloziarnista – bułka pszenna z dodatkiem mąki żytniej z ziarnami, 60 g

Barwa i dodatek nasion sugerują, że ta bułka może mieć trochę wyższą zawartość błonnika.

❕ W składzie znajduje się więcej dodatków niż w przypadku pieczywa z pierwszej grupy.

Składniki: mąka pszenna 62,9%, woda, ziarna 10,7% (siemię lniane, nasiona sezamu, łamane ziarno soi, łamane ziarno pszenicy, ziarna słonecznika), mąka żytnia 2,9%, drożdże, sól, mąka ze słodu jęczmiennego, skrobia ziemniaczana, cukier, olej rzepakowy, mąka ze słodu żytniego, gluten pszenny, suszony zakwas pszenny, błonnik roślinny, przyprawy, mąka ze słodu pszennego, ekstrakt ze słodu jęczmiennego, glukoza, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy

Przepisy z LIDLA

Zdrowe dania i tak proste, że przygotujesz je z zamkniętymi oczami, a wszystkie produkty kupisz w jednym sklepie. Skrócisz czas poświęcony na myślenie o tym, co zjeść, a Twoje zakupy będą szybsze o 70%.

Nie odkładaj swojego zdrowia na bok - dołącz teraz do setki tysięcy osób, które jedzą zdrowe pyszności z moich przepisów.

Podsumowanie

Poniżej zestawiłem pieczywo z przypisaniem im odpowiedniej kategorii (kolejność w poszczególnej kategorii jest przypadkowa):
I – pieczywo, które polecam wybierać,
II – pieczywo, które możesz wybierać

I
IBułka pszenno-żytnia
I
IBIO Bułka kwadratowa z dynią*
I
IBułka wiejska z ziarnami
I
IBułka grahamka
I
IBułka fitness
I
IChleb słonecznikowy
I
IChleb razowy z maślanką
I
IBIO Bułka twist
II
IIBułka kajzerka
II
IIBułka wiejska
II
IIChleb polski
II
IIChleb górski
II
IIBułka z kiełkami żyta
II
IIBułka ziarnella
II
IIBułka codzienna
II
IIChleb drwalski
II
IIChleb na maślance
II
IIChleb typu włoskiego
II
IIVital Chleb wieloziarnisty
II
IIChleb wieloziarnisty
II
IICiabatta
II
IIBułka bawarska
II
IIBułeczka maślana
II
IIBułka twist
II
IIBułka pszenna
II
IIKajzerka wieloziarnista

Piśmiennictwo:

  1. Piramina Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Dostęp: 21.09.2020.
  2. Mickelsen O, Makdani DD, Cotton RH, et al. Effects of a high fiber bread diet on weight loss in college-age males. Am J Clin Nutr 1979; 32(8): 1703–1709.
  3. Lopez HW, Krespine V, Guy C, et al. Prolonged fermentation of whole wheat sourdough reduces phytate level and increases soluble magnesium. J Agric Food Chem 2001; 49(5): 2657–2662.
  4. Raynor HA, Jeffery RW, Phelan S, et al. Amount of food group variety consumed in the diet and long‐term weight loss maintenance. Obes Res 2012; 13(5): 883–890.
  5. Żakowska-Biemans S, Jeżewska-Zychowicz M, Sajdakowska M. Konsumenci wobec zmian na rynku pieczywa: ich zróżnicowanie i uwarunkowania wyboru. Handel Wewnętrzny 2018; 3(374): 424–437.
  6. Jędrzejczyk H, Hoffmann M. Substancje polepszające jakość pieczywa część i substancje dodatkowe dozwolone i enzymy. PTPS 2005; 15(2): 74–79.
  7. Stauffer CE, Beech G. Functional additives for bakery foods. Springer Science & Business Media. New York 1990.

Jak Ci się podobał artykuł?

Oceń
5,00/5
(z 53 ocen)
Michał Wrzosek

Michał Wrzosek

Jestem dyplomowanym dietetykiem i wykładowcą akademickim. W odróżnieniu od wielu “doradców żywieniowych” ukończyłem specjalistyczne studia na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, gdzie uzyskałem tytuł dietetyka klinicznego.

Dołącz do dziesiątek tysięcy osób, które szczęśliwie zaufały mojej wiedzy i doświadczeniu.

Mogę Ci pomóc zyskać zdrowie i wymarzoną sylwetkę na 3 sposoby:

Michał Wrzosek