2 kwietnia 2016

Jak obliczyć zapotrzebowanie energetyczne?

Dobowe zapotrzebowanie kaloryczne to inaczej wartość, która dla każdego człowieka stanowić powinna stałą i optymalną wartość spożywanych w ciągu dnia kalorii. W zależności od wieku, wzrostu i przede wszystkim masy ciała, na podstawie wyspecjalizowanych wzorów, określa się wartość dobowego zapotrzebowania. Odpowiada ono ilości energii potrzebnej organizmowi do podtrzymania funkcji życiowych oraz wykonywania dodatkowej pracy.

Na ostateczną wartość dobowego zapotrzebowania składa się: podstawowa przemiana materii + aktywność w ciągu dnia + termogeneza poposiłkowa. Co przedstawia również poniższa grafika [1].

1

 

 

Spis treści:
Co składa się na dobowe zapotrzebowanie kaloryczne?
Wzory do obliczania zapotrzebowania
Czy określanie dobowej racji kalorycznej jest ważne?

 

Co składa się na dobowe zapotrzebowanie kaloryczne?

Energia, która powstaje z substratów: węglowodanów, białek, tłuszczy, alkoholu, oraz której ludzki organizm potrzebuje do pełnienia swoich funkcji, otrzymywana jest z utleniania makroskładników. Część tej energii jest oddawana w postaci ciepła i wraz z moczem, a pozostała magazynowana jest w postaci wysokoenergetycznych cząsteczek ATP. Całkowity wydatek  energetyczny – TEE (Total Energy Expenditure) jest sumą komponentów: podstawowego wydatku energetycznego (BEE – basal energy expenditure), indukowanego dietą termogenezy (DTI dietinduced thermogenesis) i aktywości fizycznej (PA – physical activity). Istnieje też kilka metod mierzenia wydatku energetycznego (EE – energy expenditure): kalorymetria pośrednia, kalorymetria bezpośrednia, bioimpedancja elektryczna, podwójne znakowanie wody.

2BEE czyli podstawowy energetyczny – jest to ilość kalorii wydatkowana na minutę bądź godzinę, co odnosimy do 24h; współczynnik również rozumiany minimalny wymóg energetyczny potrzebny do utrzymania funkcji życiowych. BEE pokrywa 60%-70% całkowitego zapotrzebowania dla osób o siedzącym trybie życia i około 50% u osób aktywnych fizycznie. BEE musi być mierzony w warunkach standardowych (kontrolowana temperatura i wilgotność); badany znajduje się w stanie spoczynku po minimum 8h snu i po 12-14h postu, a w czasie badania musi być w pełni rozbudzony, leżeć i oddychać spokojnie. Otrzymaną wartość przenosi się na wymiar pełnej doby (24h). Wiele czynników wpływa na BEE tj.: masa ciała, wiek, palenie tytoniu, dieta, aktywność fizyczna, poziom hormonów tarczycy oraz stres i choroby.

 

jak obliczyc zapotrzebowanie energetyczne

 

Wzory do obliczania zapotrzebowania

WZORY BEE

Owen

Female (18-65) 795 + 7.18 × W (kcal/day)

Male (18-65) 879 + 10.2 x W (kcal/day)

Mifflin-St Jeor

Male (19-78) 10 x W + 6,25 x H – 5 x A + 5

Female (19-78) 10 x W + 6,25 x H – 5 x A – 161

Harris and Benedict

Male (15-74) 66.4730 + 13.7516(W) + 5.0033(H) – 6.7550(A)

Female (15-74) 655.0955 + 9.5634(W) + 1.8496(H) – 4.6756(A)

Ireton-Jones

629 – 11 (A) + 25 (W) – 609 (O)

W= body weight (kg); H= Height (cm); A= Age (years); O = obesity; O absent = 0; O present = 1

DIT – energia potrzebna do strawienia, wchłonięcia, wykorzystania bądź zmagazynowania składników odżywczych, stanowi od 5 do 15% TEE i odgrywa również kluczową rolę w regulacji metabolizmu i masy ciała. Efekt termiczny zmienia się w zależności od rodzaju makroskładników: 0-3% tłuszcze, 5-10% węglowodany i 20-30% białka (synteza – włączenie aminokwasu do cząsteczki białka wymaga czterech wiązań wysokoenergetycznych ATP). Przy obliczaniu zapotrzebowania przyjmuje się, że DIT będzie wynosił 10% z BEE, np.: jeżeli obliczyliśmy nasze BEE na 2000kcal to DIT wynosił będzie 200kcal.

PA – aktywność fizyczna.

jak obliczyć zapotrzebowanie energetyczne

TEE = BEE x PA + TEF

PRZYKŁAD PRAKTYCZNY

Mężczyzna 80kg| 180cm| 25lat| bez otyłości | praca siedząca | 5 treningów w tygodniu

  1. Obliczamy BEE z jednego ze wzorów znajdujących się powyżej. Np. 879 + 10.2 x W = 1695kcal
  2. Przyjmujemy współczynnik aktywności fizycznej np. 1.7
  3. TEF uśredniamy do 10%
  4. TEE= 1695 x 1.7 + 169.5=3051kcal

Wynik, który otrzymaliśmy stanowi teoretycznie liczbę kcal, którą powinniśmy spożywać i przy której nasza masa ciała nie powinna ani rosnąć ani spadać. Wówczas, nasz metabolizm działa prawidłowo. Nie jest sytuacją odpowiednią mieć TEE na poziomie 3000kcal, a utrzymywać masę ciała przy spożyciu 2000kcal i chudnąć przy 1500kcal. Z czasem może doprowadzić do powstania problemów zdrowotnych. Pamiętajmy jednak, że są to tylko liczby, a na nasze zapotrzebowanie wpływa bardzo wiele czynników.

 

Czy określanie dobowej racji kalorycznej jest ważne?

Jako, że na podstawie dobowego zapotrzebowania kalorycznego, organizm jest w stanie pobudzić się do gubienia wagi, jego określenie jest szczególnie ważne. Bez z góry określonej dawki kalorycznej przypadającej na dobę, ani dietetyk, ani nikt inny nie potrafiłby określić modelu żywienia, który miałby przynieść efekt redukcji wagi.

Korzystanie ze wzorów na zapotrzebowanie jest podstawą pracy z pacjentem. Określenie ilości kalorii potrzebnej organizmowi do przeżycia i wykonywania aktywności pozwala określić deficyt kaloryczny, który poprzez odpowiednio zbilansowany posiłek pozwala chudnąć.

Dbanie o sylwetkę na „czuja” tj. bez określonego celu i deficytu, może i by pomogło jednak efekt byłby mało zauważalny. Pomimo, że liczenie kalorii, wyliczanie ilości makroskładników itp. nie jest trudne, to i tak zachęcam Cię do kontaktu ze mną. Za pośrednictwem konsultacji sprawie, że Twoje żywienie przejdzie rewolucję zaś Ty zauważysz jak szybko redukujesz masę ciała.

Skontaktuj się jeszcze dziś: https://michalwrzosek.pl/konsultacje-dietetyczne-online/, a od jutra Twoje życie zmieni się na lepsze.

 

Bibliografia:

  1. Normy żywienia dla populacji Polski. Pod redakcją Mirosława Jarosza. Instytut Żywności i Żywienia. 2007.
  2. Jarosz M. Praktyczny Podręcznik Do Dietetyki.  Instytut Żywności i Żywienia 2010.

 

Jak Ci się podobał artykuł?

Oceń przepis
5,00/5
(z 2 ocen)

Podobne artykuły:

Dieta
Rozpoczęcie nowej diety wiąże się z szeregiem zmian. Przede wszystkim w pewnym stopniu musimy zmienić swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe, zadbać o zakup odpowiednich produktów, a także wygospodarować czas na przygotowanie posiłków. Takie zmiany zwykle nie przychodzą łatwo, ale z każdym dniem nowe nawyki wchodzą nam w krew, aż w końcu stają się codziennością. Najgorzej jest tylko zacząć.
Suplementacja
Nieodzownym elementem hipertrofii mięśniowej jest właściwie dobrana i skomponowana dieta i odpowiednio skonstruowany trening. Te dwa podstawowe komponenty będą miały zdecydowanie największy udział i wpływ na zmiany zachodzące w Waszej sylwetce, procesy te możemy wspomóc poprzez mądrze wprowadzoną suplementację.