11 stycznia 2017

Czym jest dietoterapia?

Dietoterapia to obok leczenia farmakologicznego, jeden z najważniejszych czynników wpływających na leczenie wielu chorób.
Dietoterapia jest również nieodłącznym elementem leczenia chorób dietozależnych takich, jak np.
• choroby autoimmunologiczne (Hashimoto),
niedoczynność tarczycy,
• cukrzyca i insulinooporność,
• celiakia i nadwrażliwość na gluten,
• zaburzenia hormonalne i brak cyklu miesiączkowego u kobiet,
• choroby jelit,
• przewlekłe uczucie zmęczenia, ospałość i brak sił
Prawidłowo dobrana dieta zbilansowana pod względem zarówno makroskładników, jak i witamin i składników mineralnych jest w stanie zmniejszyć znacząco dolegliwości, uzupełnić niedobory związane ze stanem chorobowym, a także unormować wyniki badań biochemicznych. Pomimo tego, że według popularnego powiedzenia „wszystko jest dla ludzi”, w wielu schorzeniach powstrzymywanie się od spożywania pewnych grup produktów może przynieść znaczącą poprawę samopoczucia. Więcej o tym w dieta a samopoczucie

Spis treści:

Czym jest dietoterapia? Czy to prawdziwa terapia?
W jakich przypadkach pomaga dietoterapia?
Jaka jest realna skuteczność dietoterapii?
Badania krwi a dieta
Jakie zrobić badania?
Podsumowanie

CZYM JEST DIETOTERAPIA? CZY TO PRAWDZIWA TERAPIA?

Leczenie dietą towarzyszy najczęściej farmakoterapii, choć w niektórych jednostkach chorobowych (np. celiakii) odpowiednia dieta jest jedyną skuteczną formą leczenia. Niestety rola diety w leczeniu chorób jest wciąż za mało doceniana, pomimo wielu dowodów naukowych na jej ogromną skuteczność. W zależności od jednostki chorobowej rozróżniamy różne rodzaje dietoterapii. Może ona polegać na ograniczeniu lub całkowitym wyeliminowaniu niektórych produktów lub składników żywności, co ma miejsce np. w Fenyloketonurii- osoby cierpiące na tę chorobę nie mogą spożywać produktów zawierających aminokwas fenyloalaninę. Dietoterapia może mieć również na celu uzupełnienie niedoborów witamin i składników mineralnych wynikających z upośledzenia ich wchłaniania w niektórych chorobach układu pokarmowego. W wielu przypadkach dietoterapia nie zastąpi terapii farmakologicznej, jednak jej wprowadzenie stwarza dużo większe szanse na zmniejszenie lub całkowite ustąpienie dolegliwości.

W JAKICH PRZYPADKACH POMAGA DIETOTERAPIA?

Leczenie dietetyczne ma zastosowanie na wielu różnych płaszczyznach. Jej wprowadzenie jest nieodłącznym elementem leczenia chorób, do których powstawania przyczyniają się czynniki żywieniowe. Ma to miejsce w przypadku alergii lub nietolerancji pokarmowych. Alergia pokarmowa to stan, w którym po spożyciu danego składnika spożywczego dochodzi do odpowiedzi ze strony układu odpornościowego. Najczęściej uczulającymi produktami są: soja, pszenica, jaja, owoce cytrusowe, orzechy, orzeszki ziemne lub białka mleka i to one należą do najczęściej wykluczanych produktów w terapii żywieniowej. O nietolerancji pokarmowej mówimy w przypadku, kiedy nasz organizm nie jest w stanie poradzić sobie z metabolizmem danego produktu lub składnika np. nietolerancja laktozy, która wynika z niedoboru enzymu laktazy.
. Do innych zadań dietoterapii możemy zaliczyć także:
– Prewencję i leczenie otyłości poprzez zmniejszenie całodziennej podaży kalorii.
– Łagodzenie stanu zapalnego, który towarzyszy większości chorób. W tym przypadku skupiamy się na wybieraniu produktów nieprzetworzonych, głównie owoców i warzyw bogatych w antyoksydanty.
– Prewencję i leczenie niedożywienia poprzez dostarczanie odpowiednio dużej ilości kalorii i makroskładników.
– Zmniejszanie dolegliwości żołądkowo-jelitowych wywołanych np. nasionami roślin strączkowych, warzywami kapustnymi lub ciężkostrawnymi potrawami. Ich wyeliminowanie przynosi bardzo szybką poprawę naszego samopoczucia.
– Ograniczanie produktów zawierających substancje antyodżywcze, które zmniejszają wchłanianie niedoborowych składników mineralnych.

JAKA JEST REALNA SKUTECZNOŚĆ DIETOTERAPII?

Skuteczność dietoterapii zależy od jednostki chorobowej, rodzaju interwencji dietetycznej i stopniu jej przestrzegania przez pacjenta. W przypadku, kiedy czynniki żywieniowe są bezpośrednią przyczyną rozwoju choroby, zastosowanie dietoterapii daje blisko stuprocentową skuteczność. Badania epidemiologiczne nie pozostawiają złudzeń, że zmiana nawyków żywieniowych i wprowadzenie racjonalnej diety wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, spadek poziomu glukozy we krwi, zmniejszenie odczuwania senności i nieprawidłowa dieta oparta na wysokoprzetworzonych produktach, jest czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia, nadciśnienia, miażdżycy, cukrzycy, trzustki, czy wątroby. Również w tym przypadku zastosowanie racjonalnej diety ma bardzo duże znaczenie.

BADANIA KRWI A DIETA

Regularne wykonywanie profilaktycznych badań krwi często niesie wiele wskazówek odnośnie zastosowania interwencji dietetycznych. Podstawowymi badaniami, które mogą wpływać na zmiany w diecie są przede wszystkim poziomy witamin i mikroelementów, poziom glukozy i insuliny we krwi (a także ich zmiany po spożyciu dużej ilości węglowodanów), GFR (współczynnik przesączania kłębuszkowego), TSH, kortyzol, testosteron, estrogen, czy progesteron. Nieprawidłowe wartości powyższych markerów mogą predysponować do wyeliminowania niektórych grup produktów (np. nabiału), zastosowanie zamienników w diecie (np. ksylitol zamiast cukrów), odpowiednie rozłożenie makroskładników w ciągu całego dnia (np. śniadania białkowo-tłuszczowe). Nie należy lekceważyć nieprawidłowych wyników badań, ponieważ kontynuując obecny sposób odżywiania można doprowadzić do poważnych powikłań i pogorszenia stanu zdrowia.

JAKIE ZROBIĆ BADANIA?

Osobiście w mojej pracy z podopiecznymi badań wymagam od osób ze stwierdzonymi już jednostkami chorobowymi, osób z otyłością oraz od tych, którzy starają się schudnąć (według stosunkowo mądrego panu) już od dłuższego czasu bez efektu. Wszystkich pozostałych oczywiście zachęcam do regularnego wykonywania badań.
Ogólna lista podstawowych badań:
• Pełna morfologia z rozmazem
• Cukier na czczo, insulina na czczo, hemoglobina gliowana
• Krzywa cukrowa i krzywa insulinowa
• Badanie ogólne moczu
• CrP, kreatynina, OB
• TSH, fT3,fT4, atyTPO, anty TG
• Pełny lipidogram, homocysteina
• Próby wątrobowe i trzustkowe
• Żelazo (transferryna, ferrytyna) + veganie (kwas foliowy, b6 i b12)
• 1.25 OHD (witaminę D)
• Estradiol, testosteron, prolaktyna

PODSUMOWANIE

Dietoterapia pełni kluczową rolę w leczeniu i zapobieganiu wielu chorób. Podstawą większości diet leczniczych są szeroko pojęte zasady zdrowego odżywiania, w których zawiera się zróżnicowanie jadłospisu i bazowanie na produktach nieprzetworzonych. Zastosowanie odpowiednio dobranej dietoterapii może odczuwalnie zmniejszyć dolegliwości chorobowe i wpłynąć na poprawę komfortu życia. Zapraszam do kontaktu i konsultacji, by móc wesprzeć Cię w Twoim konkretnym przypadku – konsultacje dietetyczne online

Jak Ci się podobał artykuł?

Oceń przepis
5,00/5
(z 4 ocen)

Podobne artykuły:

Dieta
Dieta w obecnych czasach często jest utożsamiana z odchudzaniem, 90% osób używając tego terminu ma na myśli diety odchudzające, podczas gdy dieta to nic innego jak sposób odżywiania, który może zarówno doprowadzić do spadku masy ciała jak i jej wzrostu. Dlatego, że każda dobra dieta jest dopasowana indywidualnie do pacjenta, pod kątek zarówno liczby posiłków, doboru produktów czy preferencji smakowych
Dieta
Jedzenie, które spożywamy każdego dnia ma ogromny wpływ na nasze życie i jego jakość. Pojęcia jedz zdrowo w dzisiejszych czasach jest bardzo trudne do określenia ze względu na ogrom różnorakich teorii, diet i poradników żywieniowych.